Blog

Llei de l’IRPF : què és i com funciona

by | 07 abril 2022 | Sense categoria

La llei IPRF és una norma escrita que controla el funcionament d’aquest tribut. Està composta per diferents articles que tracten les característiques de l’impost, les seves exempcions i els seus règims especials (entre altres).

irpf

 

Per si de cas, aclarirem el concepte principal d’arrel: l’IRPF: aquest tribut és l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. Un impost de caràcter progressiu aplicable a persones físiques a Espanya amb l’objectiu de gravar la renda obtinguda durant un any determinat.

La llei del IPRF s’encarrega d’establir els ‘trams’ (tipus impositius). Aquests trams s’ocupen que l’aplicació de l’impost sigui gradual, i marquen el percentatge que cal tributar respecte a la base imposable.

En total, són 4 trams de l’IRPF que enumerem a continuació:

• El 24% en una base de 12.450€ a 20.200€.
• El 30% en una base de 20.200€ a 35.200€.
• El 37% en una base de 35.200€ a 60.000€.
• El 45% en tota base a partir de 60.000€.

 

A més, la llei de l’IRPF regula altres conceptes. Alguns podrien ser els tipus de renda que existeixen (del treball, del capital, rendiments d’activitat econòmica i guanys i pèrdues del patrimoni). És més… també proporciona la fórmula per a calcular l’impost que haurà de pagar-se, amb els seus respectius ajustos, deduccions i reduccions a aplicar quan toc.

 

Si creus que necessites aclarir alguns conceptes abans d’entrar al fons de l’assumpte, no et preocupis!, que a continuació et detallem i expliquem els imprescindibles:

 

calcular irpf

 

Qui són els contribuents en aquesta llei?

 

Els contribuents són totes aquelles persones físiques, treballadors autònoms o per compte d’altri, amb residència habitual en territori espanyol. També es contempla alguns casos en els quals es consideren contribuents per molt que resideixin a l’estranger, com per exemple cònsols, diplomàtics o funcionaris de l’estat que estiguin exercint la seva labor en algun altre territori geogràfic.

Cal destacar que no es consideren contribuents aquelles persones que siguin capaces d’acreditar la seva residència fiscal en algun lloc que sigui considerat ‘paradís fiscal’.

taxa irpf

Període de presentació de l’IRPF

 

Els treballadors per compte d’altri no solen preocupar-se per aquest període perquè, al cap i a la fi, realitzen la seva tributació una vegada a l’any amb la declaració de la Renda. I ara pensaràs… i els treballadors per compte propi? Et direm que depèn del cas. Encara que el més normal és que també hagin de presentar l’impost una vegada a l’any.

 

Base imposable

La base imposable és la quantitat sobre la qual es calcula un impost. Perquè el vegis més clar, en el cas de l’IRPF, és la quantitat que l’Agència Tributària presa com a suport per a calcular el resultat de la declaració de la Renda una vegada aplicades les reduccions corresponents.

Per al càlcul, hem de tenir en compte dos tipus diferents de base imposable:

1. Base imposable general. Formada per totes les rendes de l’exercici fiscal : els rendiments del treball, els rendiments del capital, les imputacions de rendes i pèrdues i els guanys patrimonials.

2. Base imposable de l’estalvi. Són les conegudes com a ‘rendes de l’estalvi’.

S’estableixen calculant tots els guanys d’un any i compensant-les amb les pèrdues patrimonials.

 

Devolució de la Renda

 

Imagina’t que el resultat final de la declaració de l’IRPF proporciona una quantitat a retornar per part de l’Estat. Sorpresa! lògicament, l’Agència Tributària et retornarà aquests diners. Cal tenir en compte, no obstant això, que aquesta devolució no és automàtica. És més, és necessari sol·licitar-la de manera expressa per mitjà del ‘Document d’Ingrés o Rendes lliures en la llei d’IRPF

Hi ha unes certes rendes que estan totalment exemptes de la tributació d’aquest impost que enumerem a continuació:

• Beques públiques o beques concedides per organitzacions sense ànim lucratiu.

• Anualitats per aliments percebudes de pares en virtut de decisió judicial.

• Premis i ajudes econòmiques a esportistes d’elit.

• Prestacions per desocupació en pagament únic.

• Règim d’atribució de rendes

• Prestacions públiques extraordinàries per actes de terrorisme.

• Ajudes rebudes per afectats pel VIH.

• Persones que hagin sofert lesions o mutilacions en la Guerra Civil Espanyola.

• Indemnitzacions a conseqüència de responsabilitat civil en els casos de danys personals.

• Indemnitzacions per acomiadament o cessament laboral.

• Prestacions reconegudes al contribuent per la Seguretat Social o altres entitats oficials en conseqüència a una incapacitat absoluta o gran invalidesa.

• Prestacions de baixa per maternitat / paternitat.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Contacta'ns!