Tenir un fill implica canvis molt importants en la vida de les persones i una de les à rees on se senten les repercussions, és en l’à mbit laboral.
Per a facilitar l’arribada d’un nou membre de la famĂlia Ă©s necessari que els qui es faran cĂ rrec del bebè, tinguin total disponibilitat per a atendre’l. Per això serĂ necessari sol·licitar la baixa per maternitat o paternitat, totes dues regulades en l’article 48 de l’Estatut dels treballadors (ET).
Des d’abril del 2019, amb l’entrada en vigor del Reial decret llei 6/2019, es va deixar de parlar del permĂs de maternitat i del permĂs de paternitat ja que tots dos s’engloben sota el concepte “permĂs per naixement i cura de menor”.
Sobre el concepte de maternitat i paternitat
Aquesta normativa sorgeix amb la finalitat d’equiparar totes dues baixes tant en durada com en tracte, i ha suposat la modificaciĂł del ET. A mĂ©s, inclou a les persones gestants que no estiguin casades i es trobin solteres, com a famĂlies de tipus homoparental.
No hi ha dubte que si et dediques als recursos humans has d’estar informat sempre de totes les novetats que es produeixin en les diferents lleis laborals.
AixĂ que si vols saber com ha afectat l’última reforma laboral a la baixa per maternitat i a la baixa per paternitat has arribat al lloc adequat, perquè en aquest post descobrirĂ s la durada actual de totes dues baixes, les caracterĂstiques de la nova prestaciĂł i a mĂ©s t’explico tot el què necessites saber sobre la baixa per lactĂ ncia.
Quan s’aplica la baixa per maternitat?
És un dret que tĂ© una dona treballadora quan dona a llum al seu fill, però tambĂ© en els casos d’adopciĂł, acolliment o tutela. Consisteix en un perĂode de descans durant el qual se suspèn el contracte de treball temporalment i es percep un subsidi per a compensar la falta de salari. Per tant, la baixa per maternitat es dona en els segĂĽents casos:
En el cas de naixement d’un fill
Naixement d’un fill, Comprèn el part i la cura de menor de dotze mesos.
En el cas d’adopció
Adopció, guarda amb la finalitat d’adopció i acolliment familiar, sempre que aquesta última situació tingui una durada superior a un any, de:
• Menors de 6 anys
• Majors de 6 anys però menors de 18 anys amb discapacitat o que per diversos motius tinguin dificultats d’inserció familiar i social sempre que estiguin justificades adequadament pels serveis socials competents. S’entendrà que un menor d’edat sofreix una discapacitat quan aquesta s’hagi reconegut en un grau igual o superior al 33%.
Quina Ă©s la durada del permĂs de maternitat?
La seva durada serà de 16 setmanes ininterrompudes, de les quals sis setmanes hauran de ser immediatament posteriors al part i la resta es distribuiran com la treballadora vulgui. La baixa per maternitat es pot ampliar en situacions especials com veurem més endavant. En els caso d’adopció, guarda, o acolliment familiar, la durada serà per a tots dos progenitors de 16 setmanes.
Baixa per paternitat
Amb l’entrada en vigor del Reial decret llei 6/2019 , s’ha ampliat la seva la seva durada i tambĂ© proporcionat la possibilitat que els progenitors puguin gaudir dels seus permisos de manera simultĂ nia o consecutiva. No obstant això, tot indica que futures modificacions puguin estendre aquest perĂode fins a sis mesos (com ocorre en la resta dels paĂŻsos europeus).
Molts convenis encara no s’han actualitzat, i encara consta en ells que els pares gaudiran de dos o tres dies de permĂs i que quan aquest finalitzi s’iniciarĂ automĂ ticament la baixa per paternitat. Des que va entrar en vigor la nova llei, el permĂs de paternitat es gaudeix des del mateix moment en què neix el menor.
Quina Ă©s la durada de la baixa per paternitat?
Des de l’1 de gener de 2021, tots dos progenitors poden gaudir de 16 setmanes de permĂs tenint cadascun d’ells l’obligaciĂł de gaudir de sis setmanes immediatament desprĂ©s del part.
Canvis principals
Els canvis introduïts per la nova normativa tenen com a objectiu la igualtat de tracte i oportunitats entre homes i dones en l’ocupació. S’aconsegueix un repartiment més igualitari de les cures del bebè a més de que el menor pot estar acompanyat fins als 12 mesos de tots dos pares.
De la mateixa manera que succeeix amb la Llei d’Igualtat o el Registre Salarial Obligatori, les últimes lleis que s’han sancionat i que repercuteixen sobre RR.HH i el món laboral, tenen en comú tancar la ja esmentada bretxa de gènere.
La gran finalitat de la nova normativa és que l’any 2021 la durada de la baixa per maternitat i la durada de la baixa per paternitat siguin la mateixa. Ara bé, per a aconseguir aquest objectiu el Reial decret llei 6/2019, d’1 de març, estableix una equiparació progressiva que es va donar de la següent forma.
Des de l’any 2019, el permĂs per paternitat s’ha ampliat a 8 setmanes, de les quals les dues primeres haurĂ de gaudir-les obligatòriament desprĂ©s del part i de manera ininterrompuda. Les restants sis setmanes podrĂ distribuir-les com ell vulgui fins que compleixi l’any el menor, però han de ser setmanes completes. El treballador ha d’avisar a l’empresa de la seva baixa amb 15 dies d’antelaciĂł per si han de buscar un substitut.
El primer progenitor o la mare biològica podrĂ cedir del seu permĂs fins a 4 setmanes al segon progenitor. Aquestes quatre setmanes mĂ©s les sis del seu permĂs restants es distribuiran conforme l’exposat en l’article 48.4 de l’Estatut dels Treballadors.
A partir de l’1 de gener de 2020, es va ampliar el permĂs de paternitat fins a les 12 setmanes, les quatre primeres haurĂ de gaudir-les immediatament desprĂ©s del part de manera ininterrompuda. A mĂ©s, la mare biològica podrĂ cedir en aquest cas fins a dues setmanes de la seva baixa per maternitat. El gaudi d’aquestes dues setmanes mĂ©s les vuit restants es realitzarĂ segons l’article 48.4 del ET.
Des de l’1 de gener de 2021, tots dos progenitors poden gaudir de 16 setmanes de permĂs tenint cadascun d’ells l’obligaciĂł de gaudir de sis setmanes immediatament desprĂ©s del part.
Possiblement en 2022, existeix una sèrie de modificacions que estableixin com a perĂode final, la baixa per maternitat/paternitat per un total de sis mesos.
Particularitats de la baixa per paternitat
Durant el procés d’ampliació progressiva de la baixa per paternitat cal tenir en compte les següents particularitats:
Si mor la mare biològica, tant si treballava com si no, el segon progenitor tindrĂ dret a gaudir de les 16 setmanes del permĂs que li corresponien a la primera progenitora conforme al regulat en l’article 48.4
El pare biològic o segon progenitor podrĂ continuar gaudint de les setmanes que li ha cedit la mare biològica de la seva baixa per maternitat encara quan arribĂ©s el moment d’incorporar-se laboralment i aquesta patĂs una incapacitat temporal.
Si un dels dos progenitors no tinguĂ©s dret a gaudir del permĂs segons les normes que regulin la seva activitat professional, l’altre progenitor tindrĂ dret a gaudir de les seves 16 setmanes de descans amb dret a la prestaciĂł sense que li sigui aplicable cap limitaciĂł del règim transitori.
En els casos d’adopciĂł, de guarda amb finalitats d’adopciĂł i d’acolliment, segons l’article 45.1.d) del ET, en el cas que tots dos progenitors treballin el perĂode de suspensiĂł es distribuirĂ com vulguin ells, ja sigui de manera simultĂ nia o successiva, dins dels lĂmits de gaudi compartit establerts per a cada any del perĂode transitori.
Els perĂodes de descans per als casos de naixement, adopciĂł, acolliment o tutela podran gaudir-se en jornada completa o a temps parcial previ acord entre els treballadors interessats i l’empresa en els termes que reglamentĂ riament es determinin.
0 Comments